Vineri / 24 februarie 2017

VIZITĂ GRUP DIN S.U.A.

La Centrul Comunitar Tei a avut loc o întâlnire între membrii Grupului de Iniţiativă Civică Lacul Tei şi organizatori comunitari din Statele Unite. S-a vorbit despre munca desfășurată de grup în cadrul comunității Tei, despre proiectul de activare a Centrului, despre relația grup-comunitate-autorități.

Foto: Dorin Moldoveanu

Luni / 6 martie 2017
Duminică / 12 martie 2017

ŞEDINŢE DE LUCRU GRUP

Au început ședințele de lucru la Centru Comunitar Tei. Pe agenda întâlnirilor din ultima saptămână avem: planificarea unei audiențe la Primăria Sectorului 2, consultare pe probleme din cartier, înscriere la Gala Societății Civile. Punem cele discutate în ordine și revenim cu informații.

P.S.: Ne e tare bine la Centru! 🙂 După 6 ani de întâlniri de lucru în diferite locuri din cartier (Școala 31, Liceul Traian, la administrațiile de bloc, la Armata Salvării, în Parcul Circului, acasă la colegii din grup, în cafenele etc.), avem spațiul nostru.

E spațiul nostru, al comunității Tei, al tuturor cetățenilor care vor să schimbe în bine traiul din cartierul nostru.

Foto: Cristi Borcan,
Vlad Cătună

Vineri / 17 martie 2017

VIZITĂ STUDENŢI ENSA PARIS-VAL DE SEINE

Membri ai studioBASAR au primit la centru vizita a 24 de studenţi şi a 2 profesori de la Ecole Nationale Superiore d’Architecture Paris-Val de Seine.

Aflaţi pentru câteva zile în Bucureşti pentru un atelier de lucru, studenţii şi îndrumătorii lor au fost interesaţi de povestea Centrului Comunitar Tei şi a Grupului de Iniţiativă Civică Lacul Tei: cum s-au înfiinţat, cum lucrează, care e relaţia cu autorităţile, ce proiecte au în lucru, şi cum funcţionează Centrul.

Centrul a avut parte şi de o premieră: în total, 28 de persoane au încăput înăuntru pentru o prezentare!

Foto: Alex Axinte

Vineri / 24 martie 2017

DECOLMATARE LAC

Astăzi, în Parcul Circului, angajații ALPAB au efectuat o decolmatare parțială a lacului. Sperăm că acțiunea va ajuta la creșterea nivelului apei. Știm, situația este extrem de îngrijorătoare, cotele de apă au ajuns la un nivel foarte scăzut.

Încercăm să ne organizăm și să rezolvăm această problemă. Cine este interesat să se implice este rugat să lase un mesaj la rubrica de comentarii.

Foto: Vlad Cătună

Sâmbătă / 8 aprilie 2017

VOIE BUNĂ ÎN CARTIER

Sâmbătă 8 aprilie 2017 Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei a organizat la Centrul Comunitar Tei evenimentul „Voie bună în cartier”.

Vecini din cartier şi vizitatori ai Parcului Circului s-au bucurat de expoziţia de puzzle-uri şi de fotografiile cu activităţile grupului, au completat formularul cu problemele din cartierul Tei (pe care Grupul le vor prezenta la audienţa de la Primăria Sectorului 2), în timp ce cei mici desenau pe asfalt şi completau puzzle-uri.

Au fost în vizită şi prietenii de la Cartierul Bucurestii Noi, de la Grupul Floreasca, şi de la CeRe, împreună cu o delegaţie de cetăţeni ucrainieni.

Foto: Alex Axinte

Joi / 11 mai 2017

AUDIENŢĂ PRIMĂRIA SECTOR 2

Ieri am fost în audiență la Primăria Sectorului 2. Am dezbătut, alături de primar şi reprezentanți ai autorităților locale (Administraţia Domeniului Public, Poliţia Locală, Serviciul de Monitorizare, Execuţie, Contracte, Utilitare/Reabilitare, Serviciul de Relaţii cu Asociaţiile de Proprietari, Direcţia de Urbanism, Cadastru și Gestionarea Teritoriului, Serviciul de Gospodărie Comunală) cele mai importante probleme pe care ni leați semnalat: curățenia, locurile de parcare, traficul în cartier, spațiile verzi şi întreținerea acestora, lacurile din cartier şi problemele lor, siguranța cetățeanului şi altele.

Întâlnirea a fost una de informare, dar şi una în care s-au pus bazele unei colaborări pe probleme  punctuale între Grup, cetățenii cartierului şi Primăria Sectorului 2. Revenim în curând cu un rezumat al tuturor celor discutate. Mulțumim tuturor pentru implicare!

Foto: Vlad Cătună

Sâmbătă / 13 mai 2017

POVEŞTILE TEIULUI LA ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 31

Activitatea intitulată “Cartierul meu, Cartierul Tei” a fost organizată pe data de 13 mai 2017 şi a reprezentat evenimentul principal al parteneriatului educaţional “Dialoguri interculturale franco-române”, ce a reunit parteneri precum: Şcoala Gimnazială Nr. 31 (Bucureşti), Şcoala Gimnazială Grădiştea (Ilfov) şi Asociaţia Copiii Români (Colmar, Franţa).

Tema de anul acesta a proiectului – cunoaşterea obiectivelor reprezentative din punct de vedere cultural, istoric, arhitectural, religios şi social ale cartierului Tei – a implicat colaborarea cu Grupul de Iniţiativa Civică Lacul Tei, reprezentat de d-na Silvia Cruceanu, care s-a dedicat total acestui proiect. În acest sens, la Şcoala Gimnazială Nr. 31, gazda activităţii, s-a organizat o expoziţie de fotografii care a adus în atenţia celor prezenţi imagini reprezentative din cartierul Tei – de ieri şi de azi -, acestea fiind însoţite de poveşti inedite, spuse cu dragoste şi pricepere de Silvia Cruceanu, Aimee Bugner, Irina Sandu, Dorin Moldoveanu şi Mihaela Hofman. În total au fost 6 prezentări interactive în care copiii au participat cu mare interes.

De asemenea, a fost proiectat filmul despre cartierul Tei, realizat de Dorin Moldoveanu, care conţine, printre alte mărturii importante, un interviu extrem de valoros cu domnul Valentin Donose, arhitectul care a proiectat Parcul Circului de Stat. Profesor Cati Fulgeanu, Şcoala Gimnazială Nr. 31

Foto: Dorin Moldoveanu

Miercuri / 17 mai 2017

AM APRINS LUMINA!

Pe 17 mai 2017 doamna Dragu, decana de vârstă a Grupului de Iniţiativă Civică Lacul Tei a aprins pentru prima dată lumina la Centrul Comunitar Tei. Centrul, inaugurat pe 15 octombrie 2016, este un container maritim – termoizolat, mobilat şi echipat tehnic – amplasat pe una dintre aleile asfaltate din Parcul Circului, spre strada Dinu Vintilă. Procesul de avizare a fost relativ simplu – o cerere şi un dosar depuse la E-Distribuţie Muntenia S.A. – iar lucrările de racordare au fost realizate de către o firmă autorizată. Avizul Tehnic de Racordare este temporar, valabil pe perioada de valabilitate a Autorizaţiei de Construire a Centrului – septembrie 2019 – şi trebuie înnoit anual. Timp de câteva luni – de la inaugurare la racordarea la reţeaua electrică – acţiunile organizate de grup la Centru au fost sporadice şi de scurtă durată din cauza lipsei curentului electric: întâlniri de maxim 1-2 ore care se terminau brusc, odată cu acumulatorii reflectoarelor. Însă, odată cu racordarea la reţeaua electrică, Centrul se pregăteşte de un consum intens de acţiuni culturale şi civice în perioada ce urmează. Fiţi pe fază! AM APRINS LUMINA!

Conectarea la reţeaua electrică a Centrului Comunitar Tei s-a făcut cu sprijinul KAUFLAND ROMÂNIA.

Foto: Cristi Borcan

Luni / 12 iunie 2017

GALA SOCIETĂŢII CIVILE

Aseară, la Gala Societăţii Civile, Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei a câştigat 2 premii! Premiul special “Dan Manoleli” pentru contribuții aduse la dezvoltarea societății civile – un premiu pentru toate campaniile, proiectele, petiţiile, audienţele, interpelările, întâlnirile, cererile, protestele, făcute de grup timp de 7 ani pentru o viaţă mai bună în cartierul Tei.

Premiul 2 la secțiunea “Comportament civic și participare publică”, cu proiectul “11.050 mp2 de civism fără garduri” – campania de peste 4 ani de zile pentru păstrarea în domeniul public al Parcului Circului a celor 11.050 mp2 (care fuseseră daţi în administrarea Circului Globus) – exact locul unde astăzi este Centrul Comunitar Tei.

Felicitări!

Miercuri / 21 iunie 2017 / 19:00

ÎNTÂLNIRE CU VECINII!

Aseară, membrii Grupului de Iniţiativă Civică Lacul Tei au organizat la Centru o întâlnire de lucru cu vecinii din cartier. S-a discutat despre activarea Centrului în perioada următoare (o să anunţăm din timp evenimentele – proiecţii de film, ateliere pentru copii, strângere de semnături pentru petiţii, etc.) şi despre agenda de lucru a grupului.
Centrul a făcut faţă şi la prima provocare a vremii: întâlnirea a continuat la interior când a început furtuna.

Eveniment organizat de GRUPUL DE INIŢIATIVĂ CIVICĂ LACUL TEI.

Foto: Cristi Borcan

Joi / 22 iunie 2017

ANUALA DE ARHITECTURĂ BUCUREŞTI

Aseară, Centrul Comunitar Tei a fost nominalizat la Anuala de Arhitectura Bucuresti, la secţiunea “Cercetări și viziuni prin arhitectură – intervenții și experimente de arhitectură”.
Mulţumim juriului!
Nominalizarea este în egală măsură a echipei de arhitecţi (Alex Axinte, Cristi Borcan – studioBASAR şi Matei David), a lui Vlad Cătună (CeRe – Centrul de Resurse pentru Participare Publică) şi a membrilor Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei care nu sunt clasicii “beneficiari” ai unui proiect de arhitectură, ci co-autori ai întregului proces.
Împreună, am transformat experimentul în certitudine şi viziunea în proiect aplicat, deschis cetăţenilor din cartier.

Vă aşteptăm la Centru!

Joi / 29 iunie 2017 / 18:00

ÎNTÂLNIRE GRUPURI CIVICE DIN
SECTORUL 2

Ieri, 29 iunie, ne-am întâlnit cu celelalte grupuri civice din sectorul 2: Grupul Civic Iancului, Grupul Floreasca Civică şi Grupul Luptăm pentru Aleea Lunguleţu, pentru pregătirea unei audienţe la Primăria şi/sau Consiliul Sectorului 2.
La întâlnire am stabilit câteva puncte de interes comun:
1. Spaţii verzi-întreţinere şi extindere;
2. Parcări;
3. Colectarea selectivă a gunoiului, automate pentru reciclare;
4. Angajament/contract de cartier;
5. Zgomot;
6. Lacurile din zona de nord. Ne-am propus sa mergem în audienţă împreună la Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB).

Foto: Cristi Borcan

Joi / 29 iunie 2017 / 20:00

SEARĂ DE FILM

IPOSTAZELE LOCUIRII ÎN BUCUREŞTIUL CONTEMPORAN Asociaţia Vira / 2016

Aseară a fost prima seară de film organizată la Centrul Comunitar Tei!Vecini din cartier, copii, părinţi, bunici, trecători şi vizitatori ai Parcului Circului s-au bucurat împreună de documentarul Ipostazele locuirii în Bucureştiul contemporan”, o serie de scurt metraje despre experienţa locuirii în Bucureşti.
Vă aşteptăm şi la următoarele proiecţii!

Eveniment organizat de GRUPUL DE INIŢIATIVĂ CIVICĂ LACUL TEI, în colaborare cu ASOCIAŢIA VIRA.

Foto: Cristi Borcan

Duminică / 9 iulie 2017 / 18:30

SOCIAL PICNIC

Aseară Tasting and sharing recipes by Bookataria şi Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei au organizat la Centrul Comunitar Tei primul Social Picnic!Mâncarea a fost bună iar atmosfera a fost întreţinută de muzică, proiecţia de film, jocuri şi discuţii despre cartier şi ce o să se întâmple în continuare pentru a avea un cartier mai frumos şi mai viu.
Membrii Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei au reînceput campania pentru îmbunătăţirea transportului în comun în cartierul Tei şi pregătesc o campanie prin care vor să determine autorităţile sectorului să suplimenteze coşurile de gunoi din cartier.

Eveniment organizat de BOOKATARIA în colaborare cu GRUPUL DE INIŢIATIVĂ CIVICĂ LACUL TEI.

Foto: Dafina Jeaca

Joi / 13 iulie 2017

ŞEDINŢĂ DE LUCRU GRUP

În cadrul şedinţei am discutat despre noul număr al revistei de cartier Foaia de Tei – nr 7. Am realizat o listare a temelor care urmează a fi cuprinse în ziar, şi cine este responsabil pentru redactarea fiecărui material.
S-a discutat şi despre activităţile care ar urma să se întample în perioada următoare la Centru.

Foto: Vlad Cătună

  Secțiune în lucru! Actualizăm informațiile în maxim: